Karambola – owoc spod ciemnej gwiazdy

12380969175_c2bcec2d62_zLato sprzyja zmianie diety. Zdrowe menu pełne lekkostrawnych warzyw i owoców to świetny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Mówi się, że warto poszerzać horyzonty, także kulinarne, wybierając mniej popularne produkty. Należy jednak pamiętać, iż wycieczki egzotyczne bywają niebezpieczne – także te na talerzu.

Oskomian pospolity (Averrhoa carambola L.), nazywany karambolą bądź gwieździstym owocem, kusi smakiem i wyszukanym wyglądem. Azjatycka jagoda jest bogata w witaminę C, fosfor, magnez, wapń i kwasy organiczne. To nie koniec szeregu jego zalet: świetnie gasi pragnienie w upalne dni, obniża gorączkę i poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest zalecany w diecie diabetyków.

Jednak pomimo swoich dobroczynnych właściwości, osoby dializowane powinny umieścić ten owoc na szczycie czarnej listy produktów spożywczych. Za tym, by wykreślić go z menu, przemawia obecność w składzie oksomianu kwasu szczawiowego (a dokładniej: szczawianu wapnia), który przyczynia się do tworzenia kamieni nerkowych, powoduje czkawkę, nudności, wymioty i dezorientację. Co gorsza, karambola należy do grupy roślin wytwarzających neurotoksyny, które u zdrowych ludzi są usuwane z organizmu przez nerki, a u osób dializowanych prowadzą do jego zatrucia, a w konsekwencji – nawet śmierci konsumentów.

Opracowanie na podstawie:

Zdjęcie:

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *